Писане на статии като фрийлансър

Има хиляди възможности онлайн за продажба, забавление с оферти, подобни на Circus bonus dobrodošlice или свободна практика. Фрийлансърът е човек който не работи за някоя фирма или организация, а самият той действа като такава. Напълно възможно е човек да работи изцяло независимо, по цял ден от дома като пише статии. Има хора които избират това като странични доходи, за да закърпят семейният бюджет. Или дори такива които го правят понякога безплатно, с цел да изградят по голямо и сериозно портфолио. Всъщност може да се каже че не е съвсем безплатно тъй като портфолиото е един вид визитна картичка, реклама на труда на фрийлансъра, което в дългосрочен план му помага да спечели работа за по големи и по реномирани издания. Има няколко основни качества, които открояват успешните от всички останали. Нека ги разгледаме.

  • Открийте темата за която се чувствате комфортно да пишете. Някой се чувстват комфортно със статии за онлайн залагания и хазарт. Описвайки процесите в казината или работата на слот машините, те установяват че това е темата която наистина добре познават. Други са привлечени от спорта и спортни събития. Трети обичат да пишат за здравословно хранене и здравословен начин на живот. Независимо каква е областта, вие трябва да чувствате че имате какво да напишете за нея и да изразите по възможно най професионален и граматически издържан начин, тезата си.
  • Бъдете добри в това което правите. Повечето хора си мислят че да пишеш статии е лесна работа но когато седнат зад компютъра и получат задачата, нещата добиват драматичен завършек. Да бъдеш добър в това се изисква да се чувстваш комфортно пишейки, да можеш да се изразяваш ясно и мисълта ти да върви “като по вода”. Трябва да бъдете готови да пишете почти всеки ден по няколко последователни часа.
  • Решете какво искате да постигнете. Имайте предвид че писането на статии с цел основен източник на доходи е много дълъг път който трябва да бъде извървян и не е подходящ за хора които нямат възможност да изкарат няколко месеца или дори години без доходи. Имам предвид че в началото, докато човек изгради име и портфолио, в много от случаите пише буквално без пари. През това време сметките си вървят и ако не ходите на работа или нямате друг източник на доходи, ще ви е меко казано трудно.
  • Комуникирайте свободно. Освен ако не искате да тънете в забрава и да се окажете никому неизвестен и най важното никому интересен автор, трябва да умеете да общувате. За щастие живеем във време когато са достъпни интернет, имейл, социални мрежи и други канали за интерактивна комуникация. Независимо дали става дума за нов клиент, читател или просто група от автори, вие трябва да изградите свой собствен и изискан стил на общуване. Само така ще се откроите от масата и бъдещите потенциални клиенти ще се радват да работят с вас. Стилът на комуникация е много важен и в някой случай решаващ за това дали ще вземете някоя поръчка за материал или тя ще отиде при по комуникативният.
  • Просто го направете. Това е израз който означава че понякога, обезателно ще ви се случи да получите задание което ще ви се струва тъпо, скучно, неетично, или дори твърде комерсиално или пошло. Но, каквото и да е вътрешното ви убеждение, това е просто бизнес и вие трябва да го приемате като такъв. Не трябва да приемате твърде лично или субективно изискванията на вашите клиенти защото сметките винаги идват. За да поддържате вашият живот вие имате нужда от тези пари и каквото и да ви се струва за темата, колкото и да сте изморени или отегчени – просто го направете. Много автори споделят че повечето от тях са минали през това когато са започвали. Но с времето се придобива един навик който ви помага да се справяте с този тип работа.